NIGIRIZUSHI LUB SASHIMI

NIGIRIZUSHI LUB SASHIMI

W języku starojapońskim przymiotnik sushi oznaczał ‘kwaśny’.

Kwaśny smak dawnego sushi uzyskiwano w procesie fermentacji ryżu. Ryż taki wyrzucano, spożywając tylko rybę. Wraz z upływem czasu, aby móc cieszyć się także smakiem ryżu i przyspieszyć proces zakwaszania zaczęto do ryżu dodawać ocet. A stąd już niedaleko do współczesnego nigiri, którego ojcem jest Hanaya Yohei.

To on jako pierwszy około roku 1818 serwował nigiri w swojej tokijskiej restauracji. W ten oto sposób, na przestrzeni wieków, sushi z prostej kiszonki rybnej stało się kunsztowną potrawą. Tak naprawdę forma i kompozycja smakowa sushi, która nada mu przyrządzający je mistrz, jest ograniczona tylko jego wyobraźnia.

Tak więc poniższa lista jest tylko orientacyjna, mogą Państwo zamawiać sushi także wg własnego życzenia i pomysłu.

// In old Japanese, adjective ,,sushi” meant ,,sour”.

The sour taste of old sushi was gained by rice fermentation. Afterwards the rice was thrown away and only the fish was eaten. As the time passed by, people started to add vinegar to the rice to improve the taste and fasten the fermentation. And then it was just a step away from the modern nigiri, created by its father Hanaya Yohei.

He was the first one to serve nigiri in his Tokyo restaurant around 1818. And that is how, after these centuries, sushi changed from a simple fish-pickle into this culinary creation. As a matter of a fact, the form and composition of sushi, created by the chef, is limited only by his imagination. As a result, our nigiri menu below is simply our recommendations.

You may order sushi according to your own wish or idea.

NIGIRIZUSHI (2 szt.) lub SASHIMI (3 szt.)

  • Kanikama – paluszek krabowy/2 kawałki // Crab stick/ 2 pcs

    • 9 zł
  • Ika – kalmar/ 2 kawałki// Squid/ 2 pcs

    • 11 zł
  • Inari – kieszonka tofu/ 2 kawałki // Fried tofu bean curd/ 2 pcs

    • 9 zł
  • Tamago – omlet japoński/ 2 kawałki // Japanese omelette/ 2 pcs

    • 11 zł
  • Tako – ośmiornica/ 2 kawałki // Octopus/ 2 pcs

    • 13 zł
  • Sake – łosoś norweski/ 2 kawałki // Norwegian salmon/ 2 pcs

    • 16 zł
  • Maguro – tuńczyk/ 2 kawałki // Red tuna/2pcs

    • 17 zł
  • Ibodai – ryba maślana/ 2 kawałki // Butter fish/2 pcs

    • 16 zł
  • Ebi – gotowana krewetka/ 2 kawałki // Cooked shrimp/2 pcs

    • 23 zł
  • Unagi – węgorz rzeczny/ 2 kawałki // Japanese eel/2 pcs

    • 23 zł